lauantai 29. tammikuuta 2022

Chili tammikuu

Laitoimme 15.1. uusia chilijä itämään. Tilasimme muutaman chilisiemenen fataliiseeds.net kautta. Vaitsimme Purple pumpkin ja Filius blue lajikkeet. Olimme myös miettineet miten laitamme siemenet itämään. Päätimme kokeilla maatuvia kasvatusruukkuja: Nelson garden kylvökapseli (tämä kasvatusruukku soveltuu myös vesiviljelyyn) ja JiffyEasy maatuva esikasvatus ruukku. Päätimme käyttää molempia jotta selviää onko esikasvatusruukuissa jotakin eroa ja kumpi sopii meidän tarkoituksiin paremmin.

Nelson garden kylvökapseliin ei tarvinut lisätä multaa, mutta teemme testin ja molemmista lajikkeista peitimme mullalla kahdet siemenet. Kohta nähdään miten itäminen onnistuu. Tähän pieneen bonsai ruukkuu sopii mukavasti kymmenen kylvökapselia. Bonsai ruukun päätyyn laitoimme maalarinteipillä chili lajikkeen nimi.

JiffyEasy esikasvatusruukkuun piti lisätä kylvömultaa maatuviin ruukkuihin ja laitoimme näihinkin molempia chilejä kasvamaan. Erotimme juuttinarulla ruukut toisistaan ja tähänkin laitoimme ulkopuolelle maalarinteipillä kiinni chili lajikkeen nimet ylös.

Idätämme siemenet lämpimässä ja seuraamme miten mahtaa itämisen kanssa mennä. Montako lähtee kasvamaan vai lähteekö yhtään.

Ei tarvinnut kauan odottaa, ensimäiset siemenet itivät jo 21.1.


Melkein kaikki on itänyt kylvökapseleissa, ainoastaan pari peitettyä siementä ei ole vielä itänyt. Myös maatuvissa esikasvatus ruukuissa kaksi Filius blue siementä ei ole vielä itänyt. Mutta emme luovuta vielä näiden kohdalla vaan vaan pidämme ruukut lämpimässä ja sopivassa kosteudessa.

Hyvin itäneet siemenet nostettaan päivällä muutamaksi tunniksi kasvivalon alle saamaan lisäpotkua kasvamiseen. Pidämme tarkkaan silmällä että multa ei pääse kuivumaan kasvivalon alla, vaan kastelemme niitä sumuttamalla silloin tällöin. 

Laitamme kylvökapselissa olevat itäneet seimenet uusii ruukkuihin helmikussa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti