sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Käpy sytyke

Jouluksi ajattelin kokeilla käpy sytykkeiden tekemistä, tämä olikin hauska projekti.

 

Sytykkeiden tekemiseen tarvitaan: käpyjä, vanha kattila tai vesihauteessa lämmitystä kestävä purkki, vanhoja kynttilän jämiä ja/tai steariiniä, pihdit, ritilä ja leivinpaperi


Kerää käpyjä metsästä (märkiä tai kuivia), omasta mielestä männynkäpy sopii parhaiten ja on sopivan kokoinen. Jos löydät valmiiksi kuivia ja avautuneita käpyjä se on hyvä. Mutta ei ole välttämätön, myös kosteita käpyjä voi käyttää, ne vain kuivatetaan ensin uunissa.

 

Lämmitä kiertoilmauuni 50º ja laita kävyt uunipellille leivinpaperin päälle ja anna käpyjen olla uunissa n. 1-1,5h (käy välillä vilkaisemassa käpyjä) ota avautuneet kävyt pois. Jos kävyt eivät ole tarpeeksi kuivia niin lämmitä uuni 60-65º ja laita kävyt uuniin 1h. Tämän jälkeen ota pois avautuneet kävyt ja toista tämä tarvittaessa uudelleen kunnes kaikki kävyt ovat avautuneet.

 

Sulata steariini ja kynttilän jämät kattilassa tai vesihauteen kestävässä purkissa miedolla lämmöllä, voit lisätä kynttilä väriä seokseen jos haluat muun väriisiä käpyjä. Laita pöydälle leivinpaperiarkki ja ritilä tämän päälle. ylimääräinen steariini tippuu ritilän läpi leivinpaperille ja steariinin voi käyttää uudelleen.

 

Ota kattila pois lämmöltä ja laita kattilaan käpyjä 5-10 riippuen koosta, ota kävyt pihdillä pois kattilasta ja laita ritilän päälle jähmettymään. Kun olet täyttänyt ritilän toista dippaus 2-3 kertaa jotta käpyihin jää sopivan verran steariiniä. Lämmitä kattilassa oleva steariini tarvittaessa. Itse laitoin toisella ja kolmannella kerralla yhden kävyn kattilaan jotta ei tule liikaa steariinia tai jo oleva steariini sula pois jos seos on liian kuumaa.

 

Laita loput steariinit maitotölkkiin seuraavaa kertaa varten. Älä kaada viemäriin jotta putket eivät mene tukkoon jäähtyneestä steariinistä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti