lauantai 24. syyskuuta 2022

Bonchi syyskuu

Olemme bonsaittaneet ne chilit jotka pyrimme pitämään talven yli hengissä. Meidän piti säästää vain muutama chili, mutta niitä onkin nyt yhdeksän chiliä bonsaitettuna (viime syksynä bonsaitimme kymmenen chiliä). Joten pystyimme luopumaan vain yhdestä chilistä.

Biquinho yellow rupesi paremmin viihtymään parvekkeella, kun tuli kunnolla pimeitä öitä. Tästä päättelimme että chili ei tykkää pitkään valoisasta Suomen kesästä. Vaan tarvitsee pimeyttä että rupeaa tekemään chilin palkoja. Palkoista tuli suurempia kun viime vuonna ja tämä oli meille mukava yllätys. Biquinho yellow on mieto chili, mutta se antaa silti mukavasti makua tekemäämme chilikastikkeeseen.

Ensimmäisessä kuvassa on lähtökohta josta aloitamme bonsaittamisen. Jo ennen kaukalosta poistamista trimmaamme aikasta rajusti chiliä pienemmäksi. Jotta siirtäminen pienempään ruukkuun onnistuu helpoiten. Tietenkin olemme ottaneet talteen Biquinho yellow:n chilit ja laitoimme pakkaseen odottamaan chilikastikkeen tekoa. 

Otamme mahdollisimman paljon multaa pois chilistä ja lopuksi pesemme myös juuret, jotta ötököitä tulisi sisälle mahdollisimman vähän. Tässä kohtaa valmistelemme samalla ruukun johon laitamme chilin. Juuria leikataan myös paljon pois niistä kohdista joista se ei mahdu hyvin ruukkuun. Tämä myös varmistaa että uusilla juurilla on hyvät olosuhteet kasvaa ja chili pysyy terveenä. Kun olimme saaneet chilin hyvään asentoon ruukussa, teimme viimeiset leikkaukset chiliin ja lisäsimme mullan. Koska Biquinho yellow bonsaitetaan nyt toistamiseen chilin runko on kasvanut mukavasti leveyttä kesän aikana suuressa laarissa.

Chenzon kanssa teimme saman trimmaus ja puhdistus prosessin kuin Biquinho yellow:kin kanssa. Tämäkin chili on nyt toistamiseen talveksi bonsaitettu pienempään ruukkuun.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti