sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Chili joulukuu

Nopeasti on vuosi vierähtänyt chilejä kasvattaessa. Yhtä lukuun ottamatta kaikki säästetyt chilit ovat ensimmäiseltä vuodelta, jolloin aloitimme chilien kasvattamisen. 

Biquinho yellow:ta olemme joka syksy bonsaittaneet ja rautalangalla taivuttanut oksia erilaisiin ja mielenkiintoisiin muotoihin. Mutta tänä vuonna emme tätä tehneet, vaan annoimme oksien kasvaa omaan muotoon. Voimme aina trimmata ne oksat pois jotka eivät sovi mielestämme chilin muotoon. Vaikka nyt on vuoden pimeintä aikaa menossa, niin kaikki chilimme tekevät kukkasia. Pidämme chilejä ikkunalaudalla, josta ne saavat tähän aikaan mahdollisimman paljon valoa.


Joistain kukkasista tulee jopa chilejä. Alla olevasta kuvasta näkee explosive ember on tehnyt kypsän chilin. Chilit eivät kuitenkaan kasva kovinkaan suuriksi ja jätämme ne koristamaan kasvia.

Tässä toinen alkuperäinen explosive ember chili. 


Tämän vuoden pistokas on hyvällä mallilla kasvamassa. Tästäkin syksyllä leikkasimme muutamia oksia pois, mutta hyvin se on lähtenyt taas kasvamaan. Tässä chilissä on sopiva haara lähellä multaa, ja siksi se tuo erilaisen fiiliksen chiliin. Katsotaan millaiseksi tämä kasvaa ensi kesänä vai annammeko tämän ystävälle. 


Hyvää uutta vuotta 2024!

3 kommenttia:

  1. En ole tiennyt, että chileistä voi tulla tuollaisia vankkavartisia kasveja. Tekeekö ne satoa monena vuotena?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä chilit ovat monivuotisia kasveja, jos saa talvella pidettyä ne hengissä ruukussa. Tuo Biquinho yellow chili on kasvatettu siemenestä keväällä 2021 ja joka vuosi olen leikannut sitä runsaasti jotta saan sen sopivaan kokoon pieneen ruukkuun talvehtimaan. Koska olen sitä leikannut, niin se on tehnyt varresta paksumman ja nyt se kestää tuota leikkaamista paremmin. Chili pukkaa kukkia melkein koko talven. Nyt Biquinho yellow chilistä tulee runsaampi sato kuin ensimmäisenä vuotena, koska kasvin ei tarvitse käyttää niin paljon energiaa kasvamiseen.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista