sunnuntai 28. toukokuuta 2023

Chilit toukokuu

Siirsimme toukokuun alussa explosive ember pistokkaan ruukkuun odottamaan lämpimämpää säätä ja parvekkeelle siirtoa. Kun laitoimme pistokkaan veteen huhtikuussa niin siinä menee noin kuukausi että pistokaaseen tulee hyvät juuret jotta voimme siirtää sen multaan kasvamaan.

Olemme saaneet satoa biquinho yellow chilistämme jo kourallisen verran. Olemme laittaneet ne pestynä pakkaseen odottamaan chilikastikkeen tekoa.

Toukokuun aikana ulkoilutimme chilejä lämpiminä päivinä parvekkeella. Aluksi 30 min ja pikkuhiljaa pidennettiin aikaa parvekkeella. Tämä on vähän vaivalloista ja aikaa vievää puuhaa, mutta chilit tottuvat ulkoilmaan ja kestävät paremmin aurinkoa ja kuumuutta parvekkeella siedättämisen jälkeen. 

Otimme melkein kaikki raa´at chilin alut pois kasveista ennen parvekkeelle laittamista, jotta chilit keskittyisivät aluksi juurien tekemiseen. Jotta chilit vahvistuisivat ja tekisivät meille hyvän sadon kesän aikana.

Kävimme ostamassa kaksi isoa säkkiä multaa ja toivoimme että tämä multa määrä riittää kaikille chileille. Mutta se ei riittänyt, joten kävimme ostamassa vielä yhden säkin lisää. Otimme mahdollisimman paljon vanhaa multaa pois, kun rupesimme siirtämään chilejä parvekkeelle.

Kaukaloon laitoimme biquinho yellow ja cheiko roxa chilit. Multaan olimme sekoittaneet myös TerraCottem universal monikäyttöinen maanparannusaine sisä- ja ulkokasveille. Katsotaan auttaako tämä chilejä voimaan paremmin kesän aikana.
Laitoimme kahteen isoon pyöreään altakastelu ruukkuun explosive emberin ja chenzo chilit.

Keskikokoisiin neliön mallisiin ruukkuihin laitoimme explosive emberin, biquinho yellow ja alku kuusta multaan laitetun explosive ember pistokkaan.
 

Tämä jo täyttää mukavasti parvekkeemme ja miettisin että olisi ensivuoden kesänä mukavaa saada jo jotain muutakin kasvamaan kuin chilejä. Joten syksyllä varmaan karsimme kovalla kädellä mitä koitamme talvehtia ja mitkä laitamme pois. Mutta mieli voi muuttuva vielä kesän aikana, mutta tämä on alusta suunnitelma syksyksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti